Het exclusieve boekingskantoor voor Jan Vayne

Surpriseconcert – zaterdag 2 december 2017 – Ede

Met Jan Vayne op het podium is het altijd gezellig en een verrassing wat er staat te gebeuren.

Voor de zesde keer komt de pianist naar de Edesche Concertzaal voor wat inmiddels een traditie is dit keer een decemberconcert.   Jan kiest graag voor een bezoek aan Ede. Vanaf het podium vraagt hij wat de mensen graag willen horen, waarna hij op virtuoze wijze de verschillende melodieën door elkaar heen improviseert. De Bösendorfer Imperial concertvleugel heeft zijn grootste aandacht, maar als het publiek dat wil, tovert hij ook bijzondere klanken uit het Ypma-orgel .” Zie ginds komt de stoomboot” en “Hoor de wind waait door de bomen”  zullen zeker voorbij komen  De zaal is altijd enthousiast. Geniet van dit heerlijke cadeau in de Sinterklaastijd, een fantastisch begin van een mooie decembermaand!

 

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal

Voor pianist Jan Vayne is geen dag gelijk. “Ik heb voor een vrij leven gekozen, waarin ik zelf kan bepalen of ik muziek ga maken, ga optreden of helemaal niks ga doen.” Dit betekent gelukkig niet dat hij 2 december misschien niet op komt dagen in de Edesche Concertzaal. “Natuurlijk kom ik de verantwoordelijkheid van een gepland optreden wel na, maar ik neem die verantwoordelijkheid niet snel aan”, legt Jan uit. “Dat is niet arrogant bedoeld, je moet natuurlijk ook dingen aanpakken en gewoon werken. Maar ik vraag me altijd af wat ik werkelijk mooi vind om te doen. Zoals het concert in de Edesche Concertzaal, daar heb ik zin in, dat mag wat mij betreft ook morgen wel gebeuren. Je moet het eigenlijk voor niets willen doen. Niet voor geld, aandacht, aanzien of dat soort flauwekul.”

Vrijgevochten karakter

“Het is mijn karakter, ik wil niets moeten”, gaat Jan verder. “Ik kon na mijn studentenleven heel veel dingen doen, die mijn carrière verder brachten of die ik zelf later niet of heel moeilijk voor elkaar kon krijgen. In die periode heb ik dingen voor lief genomen, maar dat is eigenlijk het moeilijkst.” Nu ligt elke dag als het ware open voor de pianist en is hij zijn eigen baas. Maar waar andere pianisten hun uren gebruiken om gedisciplineerd te studeren, maakt Jan Vayne daar vrijwel geen tijd voor vrij. “Als je alleen maar stukken speelt, dan moet je wel”, legt hij uit. “Je bent eigenlijk in dienstverband van de componist.” Het geluk wil dat de pianist zelfs beter zegt te worden als hij niet traint. Hoe hij toch optreden na optreden weet te vullen met de mooiste muziek? “Het stroomt, maar waar het vandaan komt, dat mag Joost weten.

Show is niet meer zo belangrijk

Maar ook zonder uren studeren, maakt zijn muziek wel een ontwikkeling door. “Ik merk dat ik steeds meer de neiging heb om concerten te geven met een meditatief karakter. Stilteconcerten, waarbij mensen in vervoering raken of juist heel ontspannen kunnen luisteren”, vertelt de pianist. “Daarbij is de show niet meer zo belangrijk, mensen vinden het ook fijn om zich over te geven aan de vibe.” Voor Jan zelf is dat geen enkele moeite. “Je hoeft alleen maar te zitten en de muziek rolt er gewoon uit.” Daarbij gaat hij graag de dialoog aan met het publiek. “Ik word vaak uitgenodigd voor een bepaald soort concert, maar het gebeurt ook wel dat ik vraag wat zullen we doen? Ik heb geleerd om flexibel te zijn, zonder mijn identiteit te verliezen.” Ook in Ede kan er van alles gebeuren, verzekert de pianist. De ambiance van de concertzaal en de Bösendorfer Imperial weten hem ook na vier jaar weer te inspireren. “Je vindt in Nederland maar heel weinig locaties zoals de Edesche Concertzaal, helemaal met de vleugel.

 

Datum : zaterdag 2 december 2017

Aanvangstijd: 20.00

Adres: Amsterdamseweg 9, Ede

Voor tickets: https://tickets.edescheconcertzaal.nl/nl/tickets/837-jan-vayne-decemberconcert

 

Pin It on Pinterest

Share This